קפה שחור ומר
״תעלה אלי לקפה?” היא שאלה.
זה היה בתקופת לימודי לתואר הראשון באוניברסיטה. וכמובן שמאוד התרגשתי, לשנינו היה ברור מה המשמעות של הזמנה שכזו.
ביטויים כמו: “נשב על כוס קפה” – כדי לדון בסוגיה כל שהיא. או “נסגור הכל על כוס קפה” כדי ללבן בעיה כל שהיא ועוד ועוד שגורים מאוד בשפה היומיומית.
אבל איפה כל זה התחיל?
קפה לא תמיד היה בתרבות שלנו. בית הקפה הראשון באירופה נפתח בוינה בשנת 1683. לוינה הגיע הקפה מאיסטנבול. בית הקפה הראשון באיסטנבול נפתח ככל הנראה בשנת 1555 בידי סוחר שהגיע מדמשק. בתחילה אנשי הדת המוסלמים אסרו על שתיית הקפה, כי זה נחשד כחומר ממכר כמו אלכוהול האסור באיסלם. אבל זו הייתה גזרה שהציבור לא יכול היה לעמוד בה. מי יכול למנוע ממשקה מעורר וממריץ וממכר בו זמנית מלהשתלט על התרבות? לאיסטנבול הגיע הקפה מדמשק, אליה הגיע מחצי האי ערב שאליו ככל הנראה הגיע הקפה מאתיופיה שעל פי האגדה…
כתבה בלעדית למנויי בראשית
להמשך קריאה התחברו או הצטרפו (שבוע ראשון מתנה!)
לא משנה אם תפתחו היום את ערוץ 13,14, Y-net, וואלה או מאקו, סביר להניח שתמצאו את אותו תמהיל ידיעות שנע על הספקטרום בין תחזיות אפוקליפטיות, פרסומות וקליקבייטים.
מה זה עושה לתודעה שלנו? איך זה משפיע עלינו שכולם מתבוננים על העולם דרך אותו פילטר שחור, מתועש וחסר חיים? איך זה משפיע על התודעה שלך?
טים קוק מנכ”ל אפל אמר פעם “אם אתה לא משלם על מוצר, כנראה שהמוצר זה אתה”. בבראשית אנחנו מציעים לך להפסיק להיות המוצר של מהנדסי התודעה והתקשורת. אנחנו מזמינים אותך להחזיק בכיס עוד זוג משקפיים, כזה שאפשר להתבונן דרכו כשהכל נראה שחור ולראות שיש גם זווית אחרת, שממנה רואים צבעים ואהבה ואור, ולדעת שבזכותך קיים אמצעי תקשורת אחד שלעולם לא ימכור את הנשמה.
תגובות