לאֹ־יַאֲמִינוּ לִי וְלאֹ יִשְׁמְעוּ בְּקלִֹי
פרשת שְׁמוֹת
במכתב למערכת שפורסם בגיליון שעבר הביע אחד מקוראי העיתון תרעומת על כך שמי שכותבת בעיתון בראשית את טור היהדות השבועי היא “רבה” שדוגלת בפלורליזם. המערכת היקרה בתגובתה גיבתה אותי והבהירה כי אני רבה, בלי מרכאות. זה חימם את לבי אבל מיד לאחר מכן נשטפתי גל קור פנימי מוכר ומלחש: “ואולי הוא צודק, אולי את סתם ולא באמת”. למדתי זה מכבר לזהות את מגע ידה המקפיא של “תסמונת המתחזה” המוגדרת בפורטל בריאות הנפש בטיפול-נט כ”חוויה של פקפוק עצמי ביכולות והישגים, לצד התחושה כי האדם מוליך שולל את הסביבה שלו.”
תסמונת המתחזה אינה מחלת נפש או הפרעה אלא תופעה נפוצה, ששמה מוכר בספרות כבר 45 שנים. היא מספיק נפוצה כדי להיות ערך בוויקיפדיה, ולפי מחקר משנת 2011 לפחות 70% מבני האדם חווים אותה במהלך חייהם. היא הופכת לבעייתית כאשר היא מתקבעת כדפוס חשיבה המסכל את יכולתו של אדם לממש את כישרונותיו והופכת לנבואה שמגשימה את עצמה. מצב זה מושפע מנסיבות חברתיות וממאפיינים אישיותיים ובשל כך אין זה מפתיע כי על פי אותו מאמר אינטרנטי “התסמונת שכיחה יותר בקרב נשים, במיוחד אם הן מקבוצות מיעוט.” למשל רבות רפורמיות.
כתבה בלעדית למנויי בראשית
להמשך קריאה התחברו או הצטרפו (שבוע ראשון מתנה!)
לא משנה אם תפתחו היום את ערוץ 13,14, Y-net, וואלה או מאקו, סביר להניח שתמצאו את אותו תמהיל ידיעות שנע על הספקטרום בין תחזיות אפוקליפטיות, פרסומות וקליקבייטים.
מה זה עושה לתודעה שלנו? איך זה משפיע עלינו שכולם מתבוננים על העולם דרך אותו פילטר שחור, מתועש וחסר חיים? איך זה משפיע על התודעה שלך?
טים קוק מנכ”ל אפל אמר פעם “אם אתה לא משלם על מוצר, כנראה שהמוצר זה אתה”. בבראשית אנחנו מציעים לך להפסיק להיות המוצר של מהנדסי התודעה והתקשורת. אנחנו מזמינים אותך להחזיק בכיס עוד זוג משקפיים, כזה שאפשר להתבונן דרכו כשהכל נראה שחור ולראות שיש גם זווית אחרת, שממנה רואים צבעים ואהבה ואור, ולדעת שבזכותך קיים אמצעי תקשורת אחד שלעולם לא ימכור את הנשמה.
תגובות